Nazywam się Anna Dobrowolańska i zawodowo zajmuję się fotografią Od 3 lat specjalizując się w fotografii kulinarnej oraz fotografii wnętrz. Fotografią interesuję się od zawsze i dlatego też postanowiłam zająć się nią także w praktyce. Z wykształcenia jestem fotografem dokumentalistą, absolwentką Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Jako fotoreporter współpracowałam m.in. z Gazetą Wyborczą. Swoje prace pokazywałam na wystawach w Łodzi, w Kazimierzu Dolnym na Festiwalu Dwa Brzegi i wielu innych. Publikowałam min. w Magazynie Kuchnia, Zwierciadło, Kukbuk.

Jednak fotografia to nie tylko mój zawód. To pasja, która towarzyszy mi od długich lat, a to z pasji właśnie rodzą się rzeczy wielkie. Robiąc zdjęcia szukam nowego spojrzenia na produkt, balansując na granicy pomiędzy fotografią kulinarną a stylizowaną fotografią przedmiotu. Cel jest jasny: ma być smacznie, apetycznie i pięknie. Chcę pobudzać zmysły, angażować kubki smakowe i powodować, że ślinianki zaczynają mocno pracować.

Jestem zwolenniczką prostych stylizacji, w pełni oddających bliskość natury. Bardzo bliska jest mi idea kuchni przygotowywanej dla człowieka, w której z łatwością można odnaleźć radość jedzenia i poszanowanie dla produktu. Kuchni, która jest pretekstem do wspólnych spotkań z przyjaciółmi, gdzie jedzenie nie jest tylko doświadczeniem smakowym, ale pobudzeniem wszystkich zmysłów.

Prywatnie, poza fotografią, jestem fanatyczką roweru szosowego i dobrej kuchni.

Zapraszam również do zakładki „współpraca”, gdzie dowiesz się na jakiej płaszczyźnie możemy wspólnie pracować, a także do kontaktu ze mną.