Nie wiem czy to położenie geograficzne czy kwestie genealogiczne sprawiają, ze większość osób mieszkających w Polsce uwielbia słodycze. Ja zdecydowanie nie należę do wielbicieli słodkości i  ze wszystkich ciast, ciasteczek, deserów i czekolad wybieram zazwyczaj śledzie w śmietanie. Są jednak wyjątki, miedzy innymi dzisiejszy deser. Wbrew pozorom, upieczenie bezy nie jest to sztuka łatwa. Wymaga od nas dużo uwagi i opieki ale efekt jest tego wart. Dobrze upieczona beza z zewnątrz powinna mieć skorupkę a wewnątrz powinna być piankowa i delikatna. Zapraszam także na pozostałe przepisy z dzisiejszego postu.


Mini bezy ze śmietaną, kakao i kulkami śniadaniowymi

Składniki:

5 świeżych jaj
3/4 szklanki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 litra śmietany kremówki
kilka łyżek kakao
garść czekoladowych kulek śniadaniowych


Przygotowanie:

Jajka podgrzewamy do temperatury pokojowej następnie delikatnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę na najniższych obrotach stopniowo dodając cukier.
Kiedy piana będzie sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze około 2 minut.
Za pomocą rękawa cukierniczego lub zwykłej łyżki formujemy 6 mini bez i pieczemy około 20 minut w temperaturze 150 stopni, następnie zmniejszam temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Podajemy z bitą śmietaną i pokruszonymi kulkami śniadaniowymi.

Facebook

Instagram

Partnerzy

logostol
pobrane